Undvik bedragare

Det finns gott om bedragare som inriktar sig på att lura investerare, så man bör alltid vara på sin vakt innan man lämnar ifrån sig några av sina surt förvärvade slantar. Det är en bra idé att läsa på om olika bedrägerier eftersom det gör det enklare att känna igen när något liknande dyker upp.

bedragareEn del av de bedrägerimetoder som används idag har flera hundra år på nacken men fortsätter ändå att fungera utmärkt eftersom det finns så många människor som antingen inte känner till dem eller som inte har förmåga att känna igen dem när de moderniserats en smula och fått en nutida inramning. Det finns till exempel en typ av bedrägeri som idag genomförs online via e-post och sociala media men vars grundläggande metod är en som användes flitigt av bedragare redan på 1600-talet (”den spanska fången”).

Kunskap är makt, så vi rekommenderar alla att läsa på om olika bedrägerimetoder som använts under årens lopp. Precis som du lägger tid på att analysera ett företag innan du köper aktier i det bör du lägga ned tid på att bli bättre rustad mot bedrägeriförsök. Man kan aldrig bli 100% säker mot bedrägerier (och att tro att man är det är i sig en farlig fallgrop) men man kan definitivt minska risken för att falla för de vanligaste knepen.

Här nedanför kommer ett exempel på en metod som användes långt innan det blev vanligt med internetuppkopplingar men som du idag mycket väl kan komma i kontakt med via e-post, Facebook och investeringsforum på nätet.

Tipsaren som alltid har rätt

Du får ett tips om att euron kommer att öka i värde gentemot den svenska kronan under en viss tidsperiod, till exempel de närmaste 48 timmarna. Tipsaren uppmanar dig att växla kronor mot euro nu och dra nytta av uppgången.

Du är givetvis mycket skeptisk och gör inte några affärer baserat på ett löst tips från en främling. Men du håller ändå ett öga på valutakursen och det visar sig att tipsaren hade rätt.

Du blir kontaktad av tipsaren igen, som ger dig en ny rekommendation. Den här gången är det den japanska yenen som kommer att stärkas gentemot den svenska kronan. Du håller fortfarande hårt i plånboken, men håller koll på växelkursen och tipsarens förutsägelse slår in igen.

Nu börjar du bli lite nyfiken, men du är fortfarande skeptisk. Nästa tips rekommenderar köp av australiensiska dollar. Du gör ett pyttelitet köp – och ser man på, tipsaren får rätt igen och du gör en liten vinst. I bakhuvudet börjar du räkna på hur stor vinsten skulle ha blivit om du hade vågat köpa på dig en mer rejäl mängd australiensiska dollar. Det känns lite trist att du gick miste om den vinsten.

Nästa gång tipsaren hör av sig är du redo att riskera ett större belopp. Du följer tipsarens råd, förutsägelsen slår in, och du gläds över att ha gjort en substantiell vinst. Du börjar känna att du är någonting på spåren här, du har hittat en tipsare som faktiskt har något att komma med. Vid det här laget kan det hända att tipsaren börjar dela med sig av information om hur det kan komma sig att förutsägelserna alltid slår in. Det kan till exempel handla om att tipsaren har en fantastiskt metod för teknisk analys, att tipsaren har kontakter som delar med sig av insiderinformation, eller varför inte om någon slags övernaturlig metod som bygger på astrologi, sufism, kvantfysikmagi eller the law of attraction.

bedrägeriYtterligare en förutsägelse dimper ned hos dig, och även denna gång slår förutsägelsen in. Nu är du riktigt intresserad. Du får nu erbjudande om att investera i en fond eller liknande vars handel baseras på den metod som legat till grund för alla dessa korrekta förutsägelser. Du har fått dessa tips gratis för att avsändaren ville visa sig att det inte är något lurendrejeri utan att deras metod verkligen fungerar. De vet att du inte är någon dummerjöns som investerar dina pengar baserat på någons fagra löften utan en seriös investerare som vill se med sina egna ögon att något fungerar innan det kan bli tal om att ge sig in i något projekt. Nu har du sett att det fungerar – är du intresserad av att investera i fonden? Inga fler tips kommer att delas ut gratis, utan nu är det en investering i fonden som gäller om du vill hänga med på tåget.

I det här skedet av bedrägeriet är det vanligt att bedragaren försöker skapa ett scenario där du blir lite stressad och känner att du måste fatta ett beslut snabbt. Det är många som är intresserade av fonden men den tillåter (på grund av diverse anledningar) bara en viss mängd investerare, så det gäller att vara först till kvarn. Man kan bara ansluta sig till fonden under en viss period, och tiden börjar rinna ut. Metoden exploaterar en lucka i lagstiftningen som kommer att täppas igen snart, det gäller att snabbt försöka tjäna så mycket pengar som möjligt innan dess. Och så vidare….

Nyss var du rädd för att bli lurad eller göra en dålig investering, men nu börjar du istället bli rädd för att gå miste om möjligheten att dra nytta av detta erbjudande. Du grämer dig fortfarande över de vinster du gått miste om genom att investera så snålt baserat på de tips du fick gratis. Tänk om du hade köpt japanska yen för 300 000 kronor…. Den vinst du hade gjort på den investeringen får dina övriga investeringar att se bleka och tråkiga ut. Indexfonden som tickar uppåt i maklig takt. Aktierna som ger en stabil utdelning varje år men där det aldrig blir någon spännande värdestegring av marknadspriset. Dessutom känns det spännande att tillhöra en liten utvald krets som har tillgång till den här fonden. Vem som helst kan köpa aktier i Ericsson, men det är bara en liten skara investerare som har möjlighet att ansluta sig till den här fonden och har vett nog att förstå hur den fungerar.

Du bestämmer dig för att slå till och investerar ett rejält belopp i fonden.

Bedragaren kan nu välja mellan flera olika vägar:

  • Bedrägeriet avslutas nu. Dina pengar är borta och du kan inte få kontakt med tipsaren igen. Du inser att du blivit lurad.
  • Bedragaren väljer att försöka mjölka dig på mer pengar. Nu kan bedrägeriet till exempel fortsätta i form av ett pyramidspel, där andra investerares depositioner används för att ge dig en så rejäl utdelning på din investering att du väljer att göra en ännu större investering i fonden, och kanske även börjar tipsa vänner och bekanta om den.
  • En kombination av ovanstående. Tipsaren gör sig otillgänglig och du inser att du blivit lurad. Du blir sedan kontaktad av någon som säger sig representera en grupp investerare som också blivit lurade och som arbetar för att sätta dit bedragaren och få hans tillgångar konfiskerade. Vill du ansluta dig till gruppen? Om du ansluter dig kommer du snart att få meddelanden där du får veta att de är mycket nära en lösning, men att medlemmarna behöver skicka in ett litet bidrag för att täcka advokatkostnader etc.

Hur gick det till?

Att göra förutsägelser som alltid slår in är inte svårt om man kontaktar tillräckligt många människor.

Steg 1: Skicka ut 10 000 e-postmeddelanden som säger att euron ska gå upp i förhållande till kronan och 10 000 e-postmeddelanden som säger att den ska gå ned.

Steg 2: Det visar sig att kronan gick ned i förhållande till euron. Ta fram listan med de 10 000 personer som fick rätt tips. Hälften får nu ett e-postmeddelanden där du säger att yenen ska gå upp gentemot den svenska kronan, hälften får ett e-postmeddelanden som säger det motsatta.

Steg 3: Den japanska yenen gick upp. Du har nu 5 000 personer kvar som fått två korrekta tips av dig. Du skickar ett e-postmeddelande till 2 500 av dem där du säger att AUD ska gå upp gentemot EUR, medan övriga 2 500 får ett e-postmeddelande som säger att AUD ska gå ned gentemot EUR.

Steg 4: I gruppen om 2 500 personer som fått tre korrekta tips från dig följd finns nu förmodligen en hel del personer som börjat bli rejält nyfikna. Fortsätt på den inslagna vägen och skicka en rekommendation till 1 250 adresser och en motsatt rekommendation till de övriga 1 250 adresserna.

Steg 5: Dags att ta bedrägeriet till nästa nivå. Du har 1 250 adresser i din lista som ska få veta hur du kunna göra dessa fantastiska förutsägelser och som ska få ett erbjudande om att ansluta sig till din fond (eller dylikt projekt). De ska också få veta att det inte kommer att skickas ut några fler gratistips framöver.

I det här skedet kan bedragaren antingen skicka ut samma förklaring till samtliga 1 250 adresser, eller välja att skicka ut lite olika förklaringar för att sprida sina möjligheter. Vissa personer är troligast att nappa på en förklaring som känns väldigt vetenskaplig (teknisk analys, ett fantastiskt datorprogram, osv). Andra är mer benägna att nappa på något mer mänskligt, till exempel insiderinformation, lagteknisk lucka eller liknande. Vidare finns det många som är lockade av spännande förklaringar som involverar astrologi, rymdvarelser, kabbalah, med mera, eller varför inte någon riktigt saftig konspiration där marknadens svängningar styrs av Illuminati.

Bedrägeriet bygger alltså på att bedragaren kastar ut ett väldigt stort nät och sedan gradvis drar ihop det steg för steg i förhoppning om att fånga några fiskar. Arbetsinsatsen och kostnaden för att skicka ut stora mängder e-post är minimal, så det kan räcka med en enda fisk för att bedrägeriet ska bli lönsamt.