SMS-lån

SMS-lån är en typ av kredit som har blivit alltmer populär i Sverige sedan mobiltelefonerna slog igenom på bred front på 1990-talet. De kallas SMS-lån eftersom man kan ansöka om dem via SMS och få svar snabbt via SMS. Numera finns det dock många långivare som också erbjuder andra ansökningsmöjigheter, till exempel ett ansökningsformulär man fyller i på långivarens webbsida. Därför talar vi också om snabblån eller mycket kortfristiga lån.

Oavsett om man säger SMS-lån eller snabblån kännetecknas lånen av att de är lätttillgängliga. Det går snabbt att ansöka om dem, man får svar snabbt och utbetalningen kan ske direkt. Den här typen av lån kännetäckas också av en hög effektiv ränta och korta återbetalningstider.

I den här artikeln kommer vi att utforska vad SMS-lån är, hur de fungerar, fördelarna och nackdelarna, samt viktiga aspekter att tänka på innan man tar ett sådant lån.

sms lan

Vad är ett SMS-lån?

SMS-lån är små, kortfristiga lån som vanligtvis sträcker sig från några hundra kronor upp till några tusen kronor. Lånen är avsedda att täcka oväntade utgifter eller tillfälliga ekonomiska brister och måste ofta återbetalas inom en kort period, till exempel 30 dagar eller 60 dagar.

Vissa SMS-lån har inte någon stegvis avbetalningsplan, utan ska återbetalas helt och hållet – inklusive både lånebelopp, ränta och avgifter – vid lånetidens slut.

Namnet ”SMS-lån” härstammar från de tidiga dagarna för denna snabba låntyp, då ansökningarna gjordes via SMS. Idag sker de flesta ansökningar online men termen SMS-lån hänger kvar.

Hur fungerar SMS-lån?

Processen för att ta ett SMS-lån är enkel och snabb. Låntagaren ansöker normalt om lånet via långivarens webbplats, ofta med bara några klick. Långivaren genomför sedan en snabb kreditkontroll och, om låntagaren godkänns, överförs pengarna till låntagarens bankkonto mycket snabbt – ibland inom bara några minuter.

Fördelar med SMS-lån

 • Snabb tillgång till pengar: SMS-lån kan vara ett snabbt sätt att få tillgång till kontanter när du akut behöver det.
 • Enkel ansökningsprocess: Ansökningsprocessen är enkel och kan slutföras online på bara några minuter.
 • Kräver inte säkerhet: Till skillnad från vissa andra lånetyper krävs ingen säkerhet för att ta ett SMS-lån. Du behöver inte ha något föremål att pantsätta eller en bostad att sätta som säkerhet för lånet.
 • Du kan låna ett mycket litet belopp: Om du vill ta ett vanligt privatlån hos någon av storbankerna går det normalt inte att ansöka om ett litet belopp, utan det finns ett golv (t ex 20 000 kronor) för hur lite man kan låna. Detta innebär i sin tur att man måste vara kreditvärdig för ett så pass stort belopp för att beviljas något lån alls. SMS-lån är därför en vanlig lösning för personer som bara behöver, bara vill ha och bara kvalificerar sig för små belopp.
 • Flexibla långivare: Många långivare inom nischen SMS-lån riktar sig till människor som behöver låna pengar för att klara små, oförutsedda utgifter. Det är naturligt att den som inte ens har 500 kronor i sitt sparkonto för att täcka en oväntad händelse förmodligen inte heller har den bästa ekonomiska situationen. Därför är många långivare inom den här nischen mer flexibla än storbankerna och godkänner ansökningar för låntagare som storbanken skulle neka. För vissa låntagare i Sverige är SMS-lån en av få lånetyper som är tillgängliga.

Nackdelar med SMS-lån

 • Höga räntor: SMS-lån har ofta mycket höga räntor jämfört med andra lånetyper. I vissa fall verkar den nominella räntan rimlig för att långivaren istället tar ut höga avgifter, såsom uppläggningsavgift, fakturaavgift, med mera. Kontrollera därför den effektiva räntan.
 • Korta återbetalningstider: Korta återbetalningstider kan göra det svårt för låntagare att hinna med att återbetala lånet utan att hamna i en skuldfälla.
 • Risk för ett skuldberg: Den lätta tillgången och de höga kostnaderna för SMS-lån kan leda till en ond cirkel av skuldsättning om de inte hanteras ansvarsfullt.
 • Försämrad kreditvärdighet: Om du har något att pantsätta kan ett pantbankslån, i vissa situationer, vara att föredra. Om du inte lyckas följa återbetalningsplanen hos pantbanken säljs ditt föremål och så är affären avklarad (och du får tillbaka eventuell mellanskillnad). Med ett osäkrat lån, såsom ett SMS-lån, tillkommer istället kostnader för inkasso, du riskerar att få en betalningsanmärkning, skulden kan skickas till utmätning, osv.

Viktiga aspekter att tänka på

 • Överväg alternativen: Innan du tar ett SMS-lån, undersök om det finns andra, mer ekonomiska alternativ tillgängliga för dig.
 • Var medveten om kostnaderna: Se till att du fullt ut förstår de totala kostnaderna för lånet, inklusive räntor och eventuella avgifter.
 • Läs villkoren noga: Var noga med att läsa igenom lånevillkoren innan du accepterar lånet för att undvika oönskade överraskningar.
 • Planera för återbetalning: Se till att du har en plan för hur du ska återbetala lånet i tid för att undvika försenade betalningsavgifter och ytterligare skuldsättning.

SMS-lån kan erbjuda en snabb lösning på tillfälliga ekonomiska problem, men de kommer med höga kostnader och risker. Det är viktigt att noga överväga behovet av lånet och att vara fullt medveten om villkoren innan man tar ett beslut. Genom att ansvarsfullt hantera SMS-lån och utforska andra finansieringsalternativ kan man undvika onödig skuldsättning och ekonomisk stress.