Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital kryptovaluta som lanserades år 2009. Det finns inte någon centralbank utan systemet bygger på P2P-teknik. Bitcoin delades nyligen upp i två olika valutor, Bitcoin och Bitcoin Cash. Nya delningar är troliga att ske i framtiden.

Att tjäna pengar på Bitcoin

Sedan bitcoin lanserades har värdet på 1 bitcoin i förhållande till valutor som USD och EUR ökat rejäl, vilket har gjort att många investerare börjat intressera sig för valutan. I skrivande stund är den växelkurs som anges av Coinbase 1 bitcoin = 2987,77 USD. Som jämförelse kan nämnas att en pizzaköpare den 22 maj 2010 betalade 10 000 bitcoins för en pizza som skulle ha kostat ungefär 25 USD för den som betalat i dollar istället.

bitcoinAtt försöka tjäna pengar på Bitcoin skiljer sig dock på flera viktiga punkter från den valutahandel som sker med valutor som utfärdas av stater. Innan man gör något köp av bitcoin eller på annat vis investerar i bitcoins är det viktigt sätta sig in i hur den här valutan fungerar och göra sig medveten om de särskilda risker det innebär att investera i en decentraliserad kryptovaluta. Att investera i bitcoin är definitivt att räkna som en högriskinvestering.

Något förenklat finns det tre olika sätt att tjäna pengar på bitcoin:

  • Köpa bitcoin med förhoppning om att senare sälja dem till ett högre pris. Precis som för övrig valutahandel går det att tjäna pengar både på att vara en kortfristig spekulant och på att göra långsiktiga investeringar.
  • Investera i den datorutrustning som krävs för att ägna sig åt så kallad bitcoin mining. De datorer som ägnar sig åt bitcoin mining är vad som gör att systemet med bitcoin fungerar, och som tack för den insatsen belönas de med nytillverkade bitcoins. Som ägare till datorer som ägnar sig åt bitcoin mining kan man alltså erhålla helt nya bitcoins som man antingen kan spara för framtiden, använda som betalningsmedel eller omedelbart sälja till någon som är villig att betala i EUR, USD, SEK eller dylikt.
  • Handla med binära optioner som är baserade på Bitcoin.  Binära optioner låter dig tjäna mycket pengar om du kan förutsäga om Bitcoinkursen kommer gå upp och ner inom en viss tidsrymd.  Här kan du läsa mer om Bitcoin baserade binära optioner (Engelsk länk).

Bakgrund

Bitcoin är en av flera kryptovalutor som skapats på senare år. Just bitcoin har sin grund i ett dokument som publicerades anonymt online under pseudonymen Satoshi Nakamoto år 2008. I dokumentet beskrevs hur man skulle kunna skapa en digital kryptovaluta baserat på P2P-teknik.

Nätverket och mjukvaran för Bitcoin lanserades i januari 2009. Mjukvaran har öppen källkod.

Grundläggande information om Bitcoin

Valutakod enligt ISO 4217 saknas
Informell valutakod BTC

XBT

Symbol Ƀ
Valutaenheter 1 millibitcoin (10−3) och är en tusendels bitcoin. Förkortas mBTC
1 microbitcoin (10−6) och är en miljondels bitcoin. Förkortas μBTC
1 satoshi (10−8) är en hundramiljondels bitcoin.

Bitcoinmarknader online

För den som vill ägna sig åt att köpa och sälja bitcoins i hopp om att göra vinst finns det flera olika automatiserade marknadsplatser tillgängliga online, där säljbud och köpbud matchas ihop automatiskt så att affärer kan äga rum.

Under de år som bitcoin har existerat är det många handelsplatser online som hunnit både öppna och klappa ihop igen, och ibland har de inte gjort någon fullständig återbetalning av klienternas innestående medel. Man bör därför noggrant överväga hur mycket man vill ha sittande i sitt konto hos en marknadsplats online, oavsett om det rör sig om bitcoin eller om någon annan valuta. Man kan ha bitcoin förvarade i en privat bitcoinplånbok och föra över dem till marknadsplatsen vid behov, så det finns inte någon anledning att låta alla sina bitcoin sitta i ett konto hos en marknadsplats online.

bitcoin handExakt hur stor andel av sina bitcoins man väljer att ha sittandes i konton på marknadsplatser beror förstås till stor del på om man investerar långsiktigt i bitcoins eller om man ägnar sig åt mer kortsiktig spekulation. Vill man kunna köpa och sälja valutor med kort varsel är det givetvis viktigt att de finns tillgängliga i kontot. Är man däremot ute efter att köpa bitcoin och hålla på dem under en längre tid i hopp om att de ska öka i värde på sikt är det bättre att förvara allihop i en privat bitcoinplånbok.

Exempel på marknadsplatser online som försvunnit utan att gör någon fullständig återbetalning av klienternas innestående medel är Global Bond Limited och Bitcoin Savings and Trust. Global Bond Limited var baserad i Hongkong och värdet på de tillgångar som klienterna blev av med när marknadsplatsen stängdes av ägarna uppgick till ungefär 30 miljoner yuan. Bitcoin Savings and Trust drevs av amerikanen Trendon Shavers, och lämnade efter sig motsvarade 5,6 miljoner i skulder när den stängdes ned av Shavers i augusti 2012. Sedan dess har Shavers erkänt sig skyldig till värdepappersbedrägeri.

Oärliga ägare är inte den enda säkerhetsrisken för marknadsplatser utan de kan även skadas av andras oärliga avsikter. Marknadsplatsen Bitcoinica råkade till exempel ut för allvarliga datorintrång där bitcoin stals, och så småningom gick företaget i konkurs. För att minska konsekvenserna av intrång är det vanligt att dagens marknadsplatser förvarar en stor del av klientmedlen i så kallad cold storage, det vill säga förvaringslösningar som inte är uppkopplade mot internet.

Ren klantighet, datorhaverier och liknande har också orsakat problem för handelsplatser. Sommaren 2011 meddelade till exempel mannen som drev handelsplatsen Bitomat att han förlorat tillgången till en wallet.dat fil som innehöll ungefär 17 000 bitcoins. Den incidenten slutade med att den stora marknadsplasten Mt. Gox köpte Bitomat och återställde klienternas kontobalanser.

Bitcoin som betalningsmedel

Det finns i skrivande stund ungefär 100 000 handlare världen över som öppet anger att de accepterar bitcoins som betalningsmedel. Bitcoin används även för direkta transaktioner mellan privatpersoner.

Exempel på stora företag som accepterar betalning i bitcoins är Microsoft, PayPal, Dell, Zynga och Virgin Galactic. Här hemma i Sverige kan man till exempel betala med bitcoins hos Webhallen och för taxiresor med Taxi Nord på Gotland.