De fyra mest handlade valutorna

valutor

Statistik från april 2013 visar att USD var den absolut mest handlade valutan, och det med mycket god marginal. USD följdes av euron, den japanska yenen och det brittiska pundet. Med undantag för dessa fyra valutor var det ingen enskild valuta som utgjorde mer än 10% av världshandeln med valutor.

Nedanstående tabell är baserad på information från ”Report on global foreign exchange market activity in 2013 – Triennial Central Bank Survey.” publicerad av Bank for International Settlements.

Rangordning Valuta Valutakod och symbol Daglig andel
1  United States dollar USD ($) 87,0%
2  Euro EUR (€) 33,4%
3  Japanese yen JPY (¥) 23,0%
4  Pound sterling GBP (£) 11,8%
5  Australian dollar AUD ($) 8,6%
6  Swiss franc CHF (Fr) 5,2%
7  Canadian dollar CAD ($) 4,6%
8  Mexican peso MXN ($) 2,5%
9  Chinese yuan CNY (¥) 2,2%
10  New Zealand dollar NZD ($) 2,0%
11  Swedish krona SEK (kr) 1,8%
12  Russian ruble RUB (₽) 1,6%
13  Hong Kong dollar HKD ($) 1,4%
14 Norwegian krone NOK (kr) 1,4%
15  Singapore dollar SGD ($) 1,4%
16  Turkish lira TRY (₺) 1,3%
17 South Korean won KRW (₩) 1,2%
18 South African rand ZAR (R) 1,1%
19 Brazilian real BRL (R$) 1,1%
20 Indian rupee INR (₹) 1,0%
Övriga valutor 6,3%
Totalt

 

Det blir 200% eftersom varje transaktion involverar ett valutapar = två olika valutor.

200%

United States Dollar (USD)

Som vi ser i ovanstående tabell dominerar den här valutan världshandeln med mycket stor marginal, men faktum är att dess dominans brukade vara ännu större innan den började få reell konkurrens av euron. Under förhållandevis lång tid efter att euron infördes gick det inte att växla euro direkt till eller från någon annan valuta på interbankmarknaden, såvida den andra valutan inte var en europeisk valuta eller den japanska yenen. Istället var man tvungen att växla med USD som mellansteg, till exempel EUR —> USD och sedan USD —> CAD om man ville växla euro till kanadensiska dollar. Numera krävs inte detta mellansteg och detta har givetvis påverkat hur stor andel av alla transaktioner på interbankmarknaden som involverar USD.

USD är den valuta som dominerar i de flesta länders valutareserver.

Fakta om United States Dollar (Förenta staternas dollar)

ISO 4217 kod i bokstäver USD
Numerisk ISO 4217 kod 840
Symbol $ och US$
Valutaenheter 1 dollar = 100 cents = 1000 mill
Centralbank The Federal Reserve System

Utanför USA

USD är officiell valuta i många länder och territorier som inte är en del av USA, bland annat El Salvador, Palau, Micronesia, The Turks and Caicos Islands, The Marshall Islands och The British Virgin Islands. Trots att Nederländerna har euron som sin officiella valuta är USD den officiella valutan för de nederländska kommunerna i Karibien. I Ecuador, Östtimor och Panama är USD officiella valuta men inte den enda officiella valutan.

Värt att nämna är också att det finns gott om exempel på länder världen över där användningen av USD är mycket frekvent trots att USD inte har antagits som landets officiella valuta.

I skrivande stund är drygt 25 olika valutor peggade till värdet på USD.

Euro

Euron är den näst mest handlade valutan, och också den näst mest populära valutan för valutareserver. Euron är en förhållandevis nytillkommen valuta och de första sedlarna och mynten släpptes den 1 januari 2002. Euron är den officiella valutan i de EU-länder som ingår i Eurozonen. I skrivande stund ingår 19 av EU:s 28 medlemsstater i Eurozonen.

Enligt grundreglerna för EU-medlemskap ska en medlemsstat ansluta sig till Eurozonen så snart medlemsstaten uppfyller vissa kriterier. Danmark och Storbritannien är undantagna från denna regel. Sverige har inte något sådant undantag, så den svenska regeringen ser istället medvetet till att Sverige inte uppfyller kriterierna och därmed inte behöver bli en del av Eurozonen.

Den Europeiska Centralbanken, som ligger i Frankfurt, är inte ansvarig för själva tillverkningen av eurosedlar och euromynt, utan för detta ansvarar respektive centralbank i de stater som ingår i Eurozonen. Monaco, Vatikanstaten, Andorra och San Marino är europeiska stater som inte är en del av EU men som har antagit euron som officiell valuta och som tack vare särskilda avtal med EU har rätt att prägla en viss mängd euromynt. Däremot får de inte trycka sedlar.

Fakta om Euron

ISO 4217 kod i bokstäver EUR
Numerisk ISO 4217 kod 978
Symbol
Valutaenheter 1 euro = 100 cents
Centralbank Europeiska Centralbanken
Länder som är medlemmar av Eurozonen (2016)
 • Belgien
 • Cypern
 • Estland
 • Finland
 • Frankrike
 • Grekland
 • Irland
 • Italien
 • Lettland
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Nederländerna
 • Portugal
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Spanien
 • Tyskland
 • Österrike

Utanför Eurozonen

Vissa nationer och territorier utanför EU har antagit euron som officiell valuta. Som nämnts ovan har mikrostaterna Monaco, Vatikanstaten, Andorra och San Marino antagit euron som valuta och dessutom fått tillåtelse att prägla en viss mängd euromynt med den egna nationella symbolen på ena sidan av myntet.

Kosovo och Montenegro har antagit euron som officiell valuta, men får inte prägla euromynt eller trycka eurosedlar. The Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia på Cypern har euro som officiella valuta trots att området kontrolleras av Storbritannien, som ju inte har euron som valuta.

Exempel på länder och territorier utanför Europa där euron är officiell valuta är Saint-Pierre-et-Miquelon (nära det kanadensiska fastlandet), Saint Barthélemy (i Karibien) och Territoire des Terres australes et antarctiques françaises (nära Sydpolen). I Zimbabwe är euron sedan år 2009 officiell valuta tillsammans med flera andra utländska valutor.

Kuba och Nordkorea har sina egna nationella valutor men använder euron för internationella transaktioner.

Japansk yen

Den japanska yenen är den tredje mest handlade valutan och den fjärde mest hållna valutan i valutareserver. Det valutapar som stod för den näst största andelen av handeln under den studerade perioden i rapporten ”Report on global foreign exchange market activity in 2013 – Triennial Central Bank Survey” var USD/JPY (första platsen intog EUR/USD).

Den japanska centralbanken har ända sedan 1990-talet hållit ned räntan för att försöka stimulera ekonomin, och banken har också gjort flera uppmärksammade gigantiska köp av obligationer och andra värdepapper för att hålla växelkursen nere för yenen.

Fakta om den japanska yenen

ISO 4217 kod i bokstäver JPY
Numerisk ISO 4217 kod 392
Symbol ¥
Valutaenheter 1 yen = 100 sen = 1000 rin
Centralbank Nippon Ginkō (Bank of Japan)

Övrig information

 • På japanska uttalas ordet yen utan något j-ljud i början, det vill säga en, inte jen eller djen.
 • Valutaparet GBP/JPY har smeknamnet Guppy bland valutahandlare, och analogt med detta har EUR/JPY fått smeknamnet Yuppy (Euppy).

Brittiska pund (GBP)

Den brittiska valutan heter pound sterling, men i dagligt tal brukar man bara säga pund om det inte finns något behov av att skilja det brittiska pundet från till exempel det libanesiska pundet. Bland valutahandlare är det dock vanligt att man säger och skriver sterling istället, just för att undvika missförstånd. Sterling förkortas Ster. eller stg.

Termen pence sterling används när det finns risk för förväxling med pence i andra valutor. Pence sterling förkortas GBX eller GBp. Du kan till exempel stöta på dessa förkortningar i samband med brittiska pennystocks.

Det brittiska pundet är den fjärde mest handlade valutan på valutamarknaden, och den tredje vanligaste valutan för valutareserver. Totalt är det dock mindre än 5% av världens valutareserver som består av pund, eftersom USD och EUR är så enormt dominerande för valutareserver.

Fakta om pundet

ISO 4217 kod i bokstäver GBP
Numerisk ISO 4217 kod 826
Symbol £

(även ₤ förekommer, men är betydligt ovanligare)

Valutaenheter 1 pound sterling = 100 pence
Centralbank The Governor and Company of the Bank of England
Här är sterling den enda officiella valutan Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland

Jersey
Guernsey
British Antarctic Territory
South Georgia and the South Sandwich Islands

Här är sterling en av de officiella valutorna Isle of Man

Gibraltar

Falklandsöarna

The British Overseas Territory of Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha

Utfärdande av GBP

I England och Wales är det endast The Governor and Company of the Bank of England som får utfärda mynt och sedlar. I Skottland och Nordirland har vissa banker tillstånd att utfärda mynt och sedlar, men de måste följa de riktlinjer som anges av The Governor and Company of the Bank of England. Bank of Scotland, the Royal Bank of Scotland och Clydesdale Bank får utfärda pund i Skottland. Bank of Ireland, Northern Bank, Ulster Bank och First Trust Bank får utfärda pund i Nordirland.

Guernsey och Jersey har rätt att utfärda sina egna versioner av GBP i form av Gurnsey-pundet och Jersey-pundet. Gurnesey-pund och Jersey-pund är alltså inte några fristående valutor utan bara lokala versioner av GBP.

Övrigt

 • Singularformen för pence är penny. Det heter alltså 1 penny, 2 pence, 3 pence, osv.
 • Valutaparet GBP/USD har smeknamnet cable bland valutahandlare.